Psykoterapi på Krigsveteraner med PTSD

ENDELIG NOGET DER VIRKER FOR PTSD RAMTE VETERANER!!!
LÆSERNES EGNE HISTORIER, NYHEDER
Ja det er noget af en overskrift at leve op til, men jeg ville ikke skrive det hvis ikke jeg mente det 100%.

Jeg hedder Magnus og er veteran fra Irak hold 8 og Afghanistan hold 4a, og sammen med en gruppe af veteraner har vi fundet den bedste løsning til at arbejde med vores PTSD.

Det hele startede med at jeg ville i terapi for mit alkohol misbrug, jeg havde prøvet forsvarets psykologer (som sagde jeg var rask eller det var urelateret til forsvaret), civile psykologer (som ikke forstod mig eller kunne tale til mig, så jeg kunne forstå dem) og alternative behandlingsmetoder (som ikke havde en synlig effekt). Da jeg så hørte at Carl-Mar Møller havde et tilbud til veteraner om GRATIS at komme i terapi, så tænkte jeg: “ja om ikke andet kunne jeg drikke øl med nogle andre veteraner”.

Nu har jeg været i terapi i snart et år hos Carl-Mar Møller og har fundet en glæde ved livet, et mål for min fremtid, jeg tør drømme igen, jeg kan se mine kompetencer og kan fastholde min kæreste og familien uden at gå på kompromis med min helbredelse af min sygdom.

Motivation for indlægget på DVN er todelt; at dele vores positive oplevelse hos Carl-Mar Møller med andre veteraner som også har PTSD eller andre lidelser/problemer samt at give noget tilbage for den gratis hjælp vi har fået, ved at tilbyde andre veteraner samme tilbud som vores.

Hvis dette lyder det for godt til at være sandt så er det helt normalt, for vi var alle skeptiske i starten.

Opholdet er anonymt og derfor vil der i artiklen blive brugt en blanding af rigtige navne og dæknavne, alt efter om veteranen har lyst til at få sit navn oplyst.

Regelsæt for kurset giver vej tilbage til livet.

Reglerne er til for at skabe det trygge rum hvor man kan åbne sig, men ligeså meget for at lære hvordan vi kommer tilbage til at leve et liv udenfor forsvaret. Dette er både utroligt provokerende, angstfremkaldende og kræver at man tør se indad. Målet er selvfølgelig at vi kan fungere normalt sammen med ikke-veteraner, og skabe relationer og være glad med familie og venner og på sigt evt. kollegaer.

Den første og vigtigste regel er “Hvad der sker hos Carl-Mar, bliver hos Carl-Mar!” og “Man skal behandle alle i gruppen med gensidig respekt.” og der er selvfølgelig også andre regler som skal overholdes for at opholdet kan være til gavn for alle som deltager.

Et (a)typisk ophold.

Kurset starter med at vi aldrig rigtig ved hvad der skal ske, ud over mødetid klokken 18 søndag og terapi fra 10-16 resten af ugen. Dette er endnu en af Carl-Mars tricks til at få os tilbage til det civile liv, hvor der også konstant er forandring. Hvis vi reagerer med vrede og frustration ved ændring af tidspunkter så er vi allerede på dårlig fod med de mennesker vi skulle være sammen med. Så derfor fungerer det meste af kurset ved pludseligt opståede behov, forslag, idéer og nytænkning.

Når man ankommer får man tildelt en rolle eller opgave som man har ansvaret for. Det er alt fra opvasken, madlavning til mellemleder af gruppen og primær velkomst til nye veteraner. Dette virker noget hult til at starte med, men ender ud i at alle har et formål, og alle er opmærksomme på hinanden. Det giver gruppen mere energi at der er struktur på opgavefordelingen, og uden energi i gruppen er det næsten umuligt at køre terapi.

Terapien.

Terapien er en stor blanding af teoretiske værktøjer som Carl-Mar har specialiseret sig inden for, men det er altid præciseret til individet/gruppen. I samarbejde med os opfinder han også nye terapi metoder, fordi det lige netop passer til situationen. Eksempler på nye terapier er “Helikopter-terapi”, “Tøj-terapi” som hhv. hjalp Per med at fjerne vreden fra at høre lyden af helikoptere til at hjælpe mig med kunne købe tøj uden at blive vred på sælgeren. Resultatet blev at Per ikke længere blev vred over helikopterstøjen og jeg kunne shoppe tøj uden at blive vred på sælgeren.

Carl-Mar udfordrer os også i at prøve at lave terapi på hinanden, så vi senere kan hjælpe andre veteraner. Dette er frivilligt og indtil nu har vi 3 i gruppen som ønsker at blive psykoterapeuter, og flere af os har klienter.

En anden del af terapien er de fysiske aktiviteter vi prøver med hinanden. Jeg vil gætte på at Carl-Mar har 30 forskellige udendørs aktiviteter, og selvom det ofte ikke virker som terapi til at starte med, så kan man mærke resultatet bagefter.

Terapimetoder Carl-Mar bruger: PTSD terapi, Kropterapi, åndedræt og musikterapi, gruppeterapi, vredesterapi, sorgterapi, psykodrama, rollespil, gruppeterapi, fantasirejser, tegneterapi, bliv en bedre kæreste, samtalespillet, adfærdsterapi, genkaldelses terapi, traume behandling, fester, bål, lange samtaler ud på natten, evaluering af hinanden, roserunder og Carl-Mars provokationer

Vi står frem!

Det kan være grænseoverskridende nok bare at skulle se indad og arbejde med de problemer der er skyld i PTSD eller andre følgesygdomme, så at skulle fortælle sin historie til omverdenen og vise sin sårbarhed og svaghed er måske det sværeste vi kan stå overfor.

Vi har dog i samarbejde med Carl-Mar valgt at fortælle vores historier til et filmhold fra Doceye som har valgt at sætte fokus på vores helbredelse, og stiller spørgsmål til hvorfor der ikke gøres mere for veteraner. Det bliver sendt på DR2 til september, og vi er godt nok spændte og nervøse for udfaldet og hvilket reaktioner der kommer. Men vi har valgt at stå frem alligevel for at støtte alle veteraners sag, og jeg tror på at Doceye har de bedste journalister til at få den gode historie frem, på den bedste måde!

Afrunding.

Carl-Mar sagde for et par måneder siden til mig at vi skulle prøve at få donationer til at betale for vores transport frem og tilbage, da der var nogle der simpelthen ikke havde råd i budgettet til at betale for transporten. Jeg tænkte personligt at det ville sgu aldrig lykkes, der er jo så mange ting man kan donere sine penge til i dag, så hvorfor skulle nogen lige vælge os? Men nu har vi faktisk indsamlet nok penge til at vi kan have de 3 veteraner på kontanthjælps rejseudgifter betalt resten af året! Her skal det siges at netavisen her har doneret det største beløb på 3600kr!

Gruppen har været samlet siden 2012, 5 døgn hver 6 uge, hvor vi er mellem 6 og 12 veteraner.

Hvis det kunne interessere nogen der læser det her, så skal man være velkommen til at komme på besøg til aftensmad en dag klokken 1800 eller tage kontakt til Carl-Mar og høre nærmere.

Der er gratis PTSD terapi for Krigsveteraner hos Carl-Mar søndag d. 21 juni klokken 18 til fredag formiddag d. 26 juni. Man betaler 100kr pr. døgn for kost og logi, alkohol er for egen regning.

Kontakt oplysninger på Carl-Mar: Adr. Avderødvej 45, 2980 Kokkedal. Tlf 48 28 11 22. www.carl-mar.dk. 77@carl-mar.dk

En positiv historie fra Per:

Jeg var til møde på Slagelse kaserne tilbage i februar måned, hvor jeg havde en god samtale med min CU vejleder og min socialrådgiver som er blevet tilknyttet mig efter eget ønske. Min socialrådgiver havde hørt om Den Overordentlige Invalidefonds Legat (DIOL) som er en fond indenfor forsvaret og hun syntes vi skulle prøve at søge fonden om rejse godtgørelse, således at jeg kunne få mine rejseudgifter til terapien hos Carl-mar betalt. Socialrådgiveren ville udforme en ansøgning og spurgte ind til hvad det præcis gav mig at få terapien i Nordsjælland, som jeg havde fortalt hende, jeg var så glad for. Man kan nemlig ikke selv søge fonden, så det skulle være hende der søgte på mine vegne. Hun understregede også at jeg ikke måtte regne med noget, men som hun sagde “Vi kan i hvert fald forsøge”.

Ca. 3 måneder senere ringede min socialrådgiver til mig med fantastiske nyheder om at vi havde fået tildelt nogen økonomiske midler til rejsen tur/retur til Carl-Mar og glæden var en fantastisk følelse efter mange nederlag på det private, samt arbejdsmæssige område. Jeg ringede til deres sekretær for at bekræfte min identitet og fik muligheden at takke hende for deres bidrag – kunne høre det varmede hende at de havde gjort en kæmpe forskel for mig, for når det er “mørkt”, så er alt lys velkomment – for det var fantastisk at få tildelt et legat.

Jeg har aldrig før prøvet at blive anerkendt sådan med et legat fra en fond. Jeg ved på eget sind og krop at Carl-Mar kan hjælpe krigsveteraner, men det at jeg fik legatet må betyde at Carl-Mars metoder er ved at blive anerkendt, og kan kun opfordre andre til at tage chancen og finde ud af om han er Gal eller Genial, eller måske begge dele.

MVH

Magnus

DVN_artikelimage-copy

Du kan som veteran eller pårørende også få din historie i avisen

blot skriv din, til rasmussentonny@hotmail.com helst i word dok.

Tak
Carl-Mar Møller

www.carl-mar.dk

Par, sexolog og psykoterapeut skolen.

Dette indlæg var oprettet i Diverse. Gem permalink i favoritter.

Comments are closed.