Sådan begrænser man jalousien

Fra min bog. Kærlighedens gåder.

Sådan begrænser man jalousien
Jo mindre selvværd, des mere jaloux vil et menneske blive, fordi han/hun så tænker: ”At de andre er mere værd end jeg, hvorfor vil min kæreste så have mig?”
Hvis man ønsker, at ens kæreste skal blive mindre jaloux, så skal han/hun have konkret personlig og faglig ros 3 gange hver dag for at holde jalousien nede. Det hæver hans/hendes selvværd. Hvis man ikke kan modtage ros, skal man gå i psykoterapi for at finde ud af hvorfor. Ellers vokser selvværdet alt for langsomt, og jalousien vil ødelægge forholdet. Grunden til, at man ikke kan modtage ros, kan være, at man kommer i kontakt med en psykisk smerte og sorg over, at man ikke har fået nok ros og kærlighed i fortiden. Når man så får rosen, kan det for eksempel gøre ondt, man kan blive bange, begynde at græde, man kan blive afvisende, urolig inden i, med mere, fordi man kommer i kontakt med den sorg og smerte fra sin fortid, der handler om, at man ikke har fået nok ros og kærlighed. Jo højere selvværd – jo mindre jalousi. Hvis man ikke kan modtage ros, bliver jalousien ved med at være der på et højt niveau, fordi selvværdet ikke vokser.
Jeg gætter på, at 10 % af alle kærlighedsforhold ødelægges af jalousi.
Jalousi har ødelagt et af mine forhold. Jeg boede sammen med en kvinde i halvandet år. Hun var så jaloux, at hun kunne blive jaloux, hvis jeg talte med min mor. Jeg blev så vred på hende, at jeg mistede lysten til at elske med hende.
De fleste kvinder, jeg har kendt, har været jaloux, men vi har kunnet tale om det, hver gang de blev jaloux.
Jeg bliver jaloux, hvis en kæreste kysser en anden mand på munden, men ikke hvis hun kysser en mand på kinden.
Nogle mennesker plages meget af jalousi. De har fantasier hver dag om, hvad den anden nu laver, og det skyldes ofte følelsesmæssige svigt fra forældrenes side. Ofte har forældrene været mere optaget af deres arbejde og andet, og barnet har følt sig som en ting i huset, der ikke skulle larme for meget. Den slags forældre har måske lavet børn for, at de kan tilfredsstille deres egne forældre og samfundet. Børnene skal være nemme og klare sig selv. Der er meget kulde i disse hjem, og børnene bliver talt til og ikke med. De taler til børnene som til en dukke.
Cirka hvert 10. barn er vokset op i et hjem med alkoholmisbrug. Deres forældre kan være meget aggressive, og derfor tør børnene ikke sige deres mening. De bliver eksperter i at være usynlige, så de ikke bliver skældt ud. Børn fra hjem med arbejdsmisbrug, alkoholiske forældre, eller børn, der har haft psykisk svage forældre, vil ofte blive meget jaloux, når de får en kæreste som voksen.
Hvis man er jaloux, kan man være flov over det, og vil ikke gå i psykoterapi. Det kunne ellers gøre én bedre til at håndtere det. Det at være jaloux ødelægger livskvaliteten. Det giver en masse unødige konflikter. Det skader ens arbejdsevne. Og det skader ens mulighed for et godt kærlighedsliv.
Jeg mener, at alle mennesker fra naturens side er født med et jalousigen. Hvis du går over i en børnehave, så vil du opleve, at alle børn er jaloux. Hvis du elsker en person meget, så vil du også være jaloux, hvis der er en fare for at miste den, du elsker.
Den sunde jalousi viser sig som regel først, når der sker noget – for eksempel at din kæreste kysser en anden, har frække sms’er på sin telefon, og lignende. Den kan også vise sig, hvis man mangler omsorg, opmærksomhed, sex, med mere. Så skal der handles.
Overdrevet jalousi er, når det hele er i fantasien, og der intet sker, men at det begrænser den andens frihed, som ofte medfører, at følelserne bliver kolde hos den, det går ud over.

Jalousien er medfødt blandt andet for at beskytte familien.
Har man følt sig svigtet af sine forældre, så kan jalousien blive forstærket så meget, at der skal parterapi til for at styre jalousien, så forholdet ikke bliver ødelagt. Lavt selvværd og omsorgssvigt forstærker jalousien.

Hvad, der begrænser jalousien, for eksempel:
1. Opmærksomhed.
2. Konkret personlig ros.
3. Konkret faglig ros.
4. At man overholder aftaler og tidspunkter til punkt og prikke.
5. Kærtegn uden sex.
6. At man har klare aftaler og regler om, hvordan man skal opføre sig over for andre, når man er ude sammen til fest, i sociale sammenhænge, med mere.
7. At man taler om jalousien uden at angribe og bebrejde den anden.
8. At man ikke anklager den anden uden beviser.
9. At man kritiserer hinanden på en sød og kærlig måde.
10. At give den jaloux person en lille gave hver uge.
11. At man inviterer den jaloux person ud på en længere udflugt, en halv dag, en gang om måneden.
12. At man tager den jaloux person i forsvar over for andre voksne.
13. At man bruger meget tid på at beskytte den jaloux person.
14. At den jaloux person støtter den anden i at gøre ting sammen med andre uden den jaloux person.
15. At den jaloux person giver den anden så meget frihed som muligt.
16. At de går i parterapi hver gang, der er brug for det.
17. At den jaloux person går i individuel psykoterapi.
18. At den jaloux person får uddannelse, der hæver selvværdet.
–med mere.

7 gratis e-bøger skrevet af carl-mar
www.carl-mar.dk som er udsolgt i papirudgaven.
hent dem og læg dem ned på din computer.
Par, sexolog og psykoterapeut skolen.
Du kan starte året rundt på uddannelserne og livskvalitets kurserne.
40% rabat til mennesker på overførsels indkomst.
Prøv en aften på uddannelser og kurser.

Dette indlæg var oprettet i Diverse. Gem permalink i favoritter.

Comments are closed.