Bogen – Mænd


Anmeldelse fra BT:
MÆND . Hvorfor de er undertrykt, og hvordan de genfinder balancen med deres kvinder. En mand og en kvinde diskuterer ny bog af provokatøren og mandehørmeren Carl-Mar Møller.
Mand eller mus?
Af Mikael Køb min CD Pik er Gud
19 sange der får folk til at grine.
100 kr plus porto 40 kr

Den ligner Koranen. Eller Biblen. Eller måske ”1001 nats eventyr”. ”MÆND”, står der med gyldne typer på sort baggrund med et sværd nedenunder. En ordentlig krabat, 1620 gram for at være præcis, og der skal nok være dem, der synes, det ligner almindelig maskulin selvovervurdering.

Det er det ikke. Over atten jordnære og praktiske ”gør-det-selv”-kapitler og mere end 600 sider føres læseren m/k ind i mandens verden anno 2006, og det er ikke nødvendigvis en behagelig rejse fra vugge til 50-årsalderen. For manden har fået ondt i sin mandighed, mener forfatteren, Carl-Mar Møller, der er terapeut og foredragsholder og bl.a. kendt fra TV.

Han kan også skrive. Hør blot, hvad han siger om det danske hjem, som kvinderne efter hans mening har gjort til deres absolutte domæne: ”Når jeg kommer ud til en familie og skal lave familieterapi eller parterapi, så er det svært at få øje på, at der bor en mand i dette hus. Før i tiden hang der et billede af natur, et jagtgevær, et hoved fra en hjort, en plakat med et billede af kunstmaleren Dali eller planeter med mere, på væggen. I dag er alt, hvad der har med manden at gøre, rykket ned i kælderen. Hele huset er indrettet af kvinden på kvindens måde med alt i harmoniske farver.”

Selv kalder Carl-Mar Møller sin bog for et ”ammunitionslager for mænd”. ”Den skal hjælpe mænd i diskussionen og forhandlingen med kvinder, fordi de i dag er mere undertrykt end de var for 30 år siden”, siger han.

For at afprøve bogens holdbarhed sendte vi den til to moderne mennesker, som kunne tænkes at have en kvalificeret mening om bogen, der udkommer på forfatterens eget forlag den 13. oktober.

Bertil Nordahl:
Den ene var Bertill Nordahl, tidligere folkeskolelærer og militærnægter, i dag foredragsholder og forfatter, senest til bogen ”Livet i mandens tjeneste”, der udkom for en måned siden. Den anden var Karen-Marie Lillelund, bakkesangerinde, forfatter og medindehaver af kommunikationsvirksomheden Potentiale.

Bertill Nordahl læste bogen i et ”langt, sejt ryk”, som han siger uden at have læst så meget som en linje af Carl-Mar Møller før. ”Den afspejler alt, hvad den mand har foretaget sig professionelt, alle hans bøger og kurser, det alt sammen. Der er potens og udladning i det her. Resultatet er en god gryderet, og jeg synes, det er en stor, varm og vigtig bog.” Bertill Nordahl fortsætter: ”Grunden er, at den er skrevet til helt almindelige danske mænd og kvinder, lige ud ad landevejen, ikke akademisk sprog og hverken pegefinger op eller ned, den er båret af en kærlig og omsorgsfuld tone for læseren. Forfatteren er en rigtig god pragmatiker.”

Pragmatiker, hvad mener du?

”Carl-Mar Møller er tydeligvis en rigtig god praktiker. Bogen er proppet med praktiske eksempler henvendt især til den almindelige danske mand, som jo ikke er den store bog læser. Det er en opslagsbog for mænd, det er en brugs bog, som man kan springe rundt i. Carl-Mar Møller benytter sig desuden af et dejligt frisprog, lige på og hårdt, og nogle kvinder vil med garanti blive irriterede, men kvinder bliver jo irriterede hver gang, de hører noget, de ikke er enige i. Det er imidlertid helt tydeligt, at han brænder for sin sag.”

Hvad er sagen?

”Sagen er jo, at han synes, det er skrækkeligt, det liv, mange mænd lever. Der er utvivlsomt masser af mænd, der ikke trives, er tøffelhelte i deres ægteskaber osv. Og noget af det, han er god til at skrive om, det er sex. Prøv lige at høre, hvad han skriver på side 154: ”Mange danske mænd har en omsorgssvigtet pik, som gør dem adfærdsvanskelige, giver dem et lavere selvværd, tvinger dem til at være utro osv.” Det er jo fremragende! Carl-Mar Møller skriver sådan, at en mand, der sidder ovre i Lemvig – for nu at blive i dét sprog – vil tænke: Jamen, for fanden, det er sådan, jeg også har det. Så kan du sige, at bogens svaghed er, at den gentager pointerne. Men for én, der ikke er vant til at læse, kan det være en fordel: Så får vi den lige en gang til for prins Knud. Det er i virkeligheden meget terapeutisk. For bogen er fuld af gode råd og indeholder mange svar på, hvad danske mænd kan gøre ved deres liv.”

Her peger Bertill Nordahl bl.a. på kapitlet om, hvorfor mænd bliver fede. Han siger: ”En af myterne er, at mænd bliver fede, når de kommer i fast parforhold, fordi så hygger man sig. Men nej, nej, fedme er et tegn på, at manden ikke trives, fordi han ikke får sex nok. Og når en mand ikke trives, får han brug for aflad. Enten arbejder han som en tosse, eller han bliver en sportsfreak, der hele tiden cykler rundt i kropsnært tøj. Eller han æder og æder.”

Tror du, bogen vil skabe debat?

”Mange af de ting, han peger på, er jo i dag blevet almen viden. Det kan ikke længere bringe nogens pis i kog. Jeg sagde for ti år siden, at drenge vokser op i en damejungle, og i dag giver de fleste mig ret. Selv om der ikke er blevet gjort noget ved det, så véd folk, at sådan er det. Så man kan også sige, at meget af det, Carl-Mar Møller tidligere blev kendt eller berygtet for, det er helt almindeligt nu.”

Det passer da ikke…

”Jo, det passer for sådan nogle som dig og mig, der tilhører den veluddannede middelklasse. Vi har jo styr på alt.”

Tal for dig selv…

”Det gode ved denne her bog er, at den er skrevet til alle danskere, den når helt ud til Skagen, Løgstør og Ringsted. Til alle søgende mænd, der har en fornemmelse af, at livet godt kunne blive bedre. Mænd rundt omkring i dette land er jo helt utroligt sultne efter at få noget at vide og spejle sig i andre mænds erfaringer. Især fordi den danske kvinde har krævet og fået ligestilling alle steder. Men hjemme i familien og ægteskabet ter hun sig som en han bavian i abe grotten.”

Det bliver du nødt til at uddybe…

”Hun er grov, beslutter alt og taler nedladende. Jeg kan sige dig, at mange kvinder er enige med mig. De siger til mig: Vi skal blive bedre til at tale til vores mænd. Det er jo langt ude. Her er den nye slagmark: Når den danske mand springer ud som far og tager sig af børnene og meget af det hjemlige.”

Men her vil mange jo sige: Javel, men hvor ligger statussen? Ligger den ikke stadig på arbejdsmarkedet?

”Billedet er blevet mere sammensat. Status er mange ting. I middelklassen er status jo ikke bare at blive god til sit job, men også at manden er en aktiv far med fritidsinteresser, er med i en idrætsklub osv. I dag er det vigtigt, at far kommer kørende i sin firhjulstrækker og henter børnene og kører dem til svømning, han skal være synlig. Carl-Mar Møller gør også op med den myte, at kvinderne altid er på forkant med udviklingen, mens mændene er håbløst bagud. Sådan er virkeligheden ikke. Jeg vil tillade mig at sige, at mændene er fuldt på omgangshøjde med kvinderne, som nogle gange spærrer for, at der kan ske noget nyt. De taler om mænd, som om de levede i 1940erne og 50erne.”

Karen-Marie Lillelund:
Heri er kommunikationskonsulent Karen-Marie Lillelund overraskende enig. Overraskende, fordi hun ellers er kendt for i sine foredrag at gøre grin med såvel mænd som kvinder. Men hun betoner, at humor og selvironi er altafgørende for, at kønnene kan lære hinanden bedre at kende. Hun opfatter Carl-Mar Møllers bog som en mandlig version af klassikeren ”Kvinde – kend din krop”, og hun siger, at hun synes ”okay” om den.

”Okay” – det lyder meget kvindeligt…

”Jeg havde visse forventninger til den, men blev positivt overrasket, lad mig sige det sådan.”

Hvad var dine forventninger da?

”Jamen, jeg tror, jeg havde forventninger, der svarer til det, han skriver i det sidste kapitel, hvor det hedder ”Pik er Gud”, ”Kussen er Moder Jord” og alt det dér, og det gad jeg egentlig ikke. Men generelt vil jeg sige, at han faktisk har fået lavet en form for opslagsværk. Jeg kan godt lide de korte afsnit og den klare indholdsfortegnelse, som gør det muligt at springe det over, man ikke gider læse. Hans projekt er absolut lykkedes.”

Bliver du provokeret af bogen?

”Naturligvis. Jeg går jo ikke helt fri. Han trækker i mine øjne kønsrollerne meget langt tilbage, og et stykke af vejen kan jeg godt følge ham. Jeg er f.eks. helt enig med ham i, at drenge har brug for mænd at være sammen med og bygge huler med, men det halter, når han f.eks. skriver, at mænd bliver irritable af ikke at få deres søvn. Jeg sad og tænkte: Til forskel fra hvem? Hans pointe er naturligvis, at kvinder er lavet til det. Men så er vi tilbage i nogle kønsroller, som ikke eksisterer mere. Alligevel bliver jeg nysgerrig efter at forstå forfatteren. F.eks. hans måde at håndtere mobning på. Han mener, at børn skal lære at mobbe tilbage. Carl-Mar Møller må være mere avanceret end det. Han må have en anden måde at håndtere mobning på end bare at eskalere konflikten.”

Hvorfor?

”Ja, fordi han jo faktisk er ude efter det her luthersk-kristne med, at man bare skal vende den anden kind til – altså at det giver svage børn. Det er en kulturkritik, som jeg absolut kan være enig med ham i, selv om jeg samtidig er tilhænger af konflikthåndtering, hvilket han jo også er, når vi bliver voksne. Hvis vi derfor lærer vores børn bare at kalde hinanden noget grimt, så kan det blive et større arbejde, når de bliver voksne.”

Er du enig i Carl-Mar Møllers diagnose, at dagens mænd har ondt i mandigheden?

”Jeg mener mere generelt, at vi har ondt i kønsrollerne, forstået på den måde, at vi endnu ikke har fundet den nye model eller plads. Det, han gør, er at trække rollerne tilbage til det, der var engang og respektere ur-instinkter og mænd, der skal ud og slås og kæmpe. Jeg tror i stedet, det handler om at tænke konstruktivt i den nye verdensorden med kvinder på arbejdsmarkedet osv. og forsøge at skabe mænd og kvinder i balance. Hvis mænd har ondt i mandigheden, så er svaret at tænke nyt. Jeg synes også, at bogen glemmer, at mænd undertrykker hinanden. Det er ikke kun kvindernes skyld. Mænd holder hinanden fast i bestemte roller. Det kunne have været interessant at høre noget mere om, hvordan mænd er over for mænd. Er det f.eks. kvinderne, der har bestemt, at mænd skal gå i grimt tøj? Det mener Carl-Mar Møller. Jeg tror derimod, at det er noget meget mere maskulint, der forklarer, at mænd går i sort og gråt tøj. Jeg tror, det gør det for at føle sig vigtige, hvilket mænd har notorisk behov for. Tænk, jeg tror ikke, at der er ret mange kvinder, som tænker: Skatter, du er lækker i gråt!”

Er mænd ofre?

”Nej, de lader sig undertrykke. Jeg vil altid mene, at man skal tage ansvaret for sin egen undertrykkelse.”

Hvad mener du?

”En mand, der bare lader en kvinde tale henover sig, har et problem. Det er dog rigtigt, at kvinder har øvet sig mere på at tale, helt grundlæggende.”

Hvorfor?

”Det er da klart, hvis vi er tilbage ved hulerne, hvor mændene siger prut og bøvs og svinger med deres kønsdele, så har de jo ikke så meget tid til at udvikle deres verbale evner. Men det er jo en gammel sandhed. Jeg tror, at tingene ser anderledes ud i dag. Den moderne mand kan sagtens tale om følelser. Da jeg læste bogen, kom jeg til at tænke på, at kvinder heller ikke bare bedst kan lide at have smykker i skabet. Véd Carl-Mar Møller ikke, at der findes kvindelige ledere? Eller kvindelige politikere? Jeg véd ikke, hvad Birthe Rønn-Hornbæk vil sige til den beskrivelse.”

Boks: Bog og spil

· Bogen ”MÆND” udkommer den 11. oktober på Carl-Mar Møllers 53-års fødselsdag med forord af sexolog Joan Ørting. Hun skriver bl.a.: ”Jeg tror, at det er den mest indsigtsfulde bog, jeg nogensinde har læst, og det selv om jeg er kvinde.” Bogen koster 298 kr.

· Ved siden af bogen fås kortspillet ”Kærlighedens gåder” for to eller flere spillere. Det indeholder 360 spørgsmål om kolleger, parforhold, følelsesliv, børn og unge. Spillet koster 148 kr. Se også www.carl-mar.dk for mere information.

Indholdsfortegnelsen:
Joan Ørting forord 17
Indledning: Hvem er Carl-Mar Møller 21
Hvorfor denne bog? 27
Danske mænd i 2006 er undertrykt 28
Kærlighedens Gåde 30
Forskellen på manden og kvinden 32

Kapitel 1
MANDENS BARNDOM 35
Nogle af drengens instinkter 35
Drengens verden 38
Institutionerne skaber svage drenge 41
Den fremtidige børnehave 43
Drenge og indlæring 45
Hvordan skaber du stærke drenge? 45
De stærke børn 49
Hvad drenge elsker 59
Børn elsker kærlige skideballer 51
Den store forskel på dreng og pige 53
Forskel fra fødslen 54
Fra 6. uge i graviditeten 56
Forskellen på dreng og pige 57
Drengens og pigens natur 67
Drengens og pigens følelsesmæssige behov 68

Kapitel 2
MANDEN OG HANS FORÆLDRE 70
Hvorfor nogle forældre har svært ved at lytte 70
Mænd har aldrig interesseret sig ret meget for børn 71
Sådan skaber man børneinteresserede fædre 73
Når børnene er bange for deres far 76
Faderens manglende evne til at leve sig ind i datterens verden 78
Faderens omsorg udvikler datterens seksualitet 79
Når far bliver jaloux 80
En enlig fars beretning 80
Derfor undgår nogle fædre børnene efter en skilsmisse 85
Når jeg skal være stedfar 86
Når barnet er tvunget til at se sin voldelige far 89
Når barnet har magten over forældrene 91
Negative bindinger til forældre 94
Når forældre ikke vil tage imod barnets vrede 96
Når drengen er mor for sin mor 97

Kapitel 3
MANDEN OG GRAVIDITET / FØDSEL 100
Mænd kan få fødselsdepression 100
En mands beretning om oplevelsen og følelserne under en fødsel 101
Nogle mænd bliver triste af at blive vækket om natten 106
Børn bliver mere syge, når de mangler omsorg 107
Først manden, så kvinden og til sidst børnene 109
Farvel Far 110
Delebørn 111

Kapitel 4
UNGDOM 113
Misbrug og unge 113
Mobning i skolen 115
Misbrug i puberteten giver forvrænget personlighedsudvikling 117
Alt for mange unge ved ikke, hvor farligt ecstasy, speed og svampe er. 120
Når forældre kommer i fængsel 121
Hvorfor nogle børn bliver kriminelle som voksne 121
Unges flugt fra familien over i kriminelle miljøer 124
Kriminalitet blandt unge 125
Hvordan jeg overlevede at vokse op med en alkoholiker i familien 126
Narkomaner under 18 år 131
Kokain og spiritus 133
Drenge og krudt 134
Drengens indre kriger og hans seksualitet 134
Manden og hans mor 137
Sønnen vil erobre sin mor fra sin far 140
Manden og hans far/stedfar 141

Kapitel 5
KUN MÆND KAN SKABE STÆRKE MÆND 147
Loyalitet blandt mænd 147
Nogle kvinder skaber svage mænd 148
Hvorfor kan kvinder ikke skabe stærke mænd? 151
Moderen giver sin mand lavt selvværd 153

Kapitel 6
MANDENS SEKSUALITET 154
Det mandlige organ er din bedste ven 154
Behovet for seksualitet 155
Hvad tænder manden på? 160
Følelserne tager over, når du når de 30 161
Mandens orgasme 161
Mænd har brug for totalorgasme 164
Mange mænd får ikke orgasme 167
Orgasme – tag sagen i egen hånd 168
Når det mandlige organ går egne veje 172
Når mandens organ er blevet omsorgssvigtet 174
Hvad betyder kvindens udseende? 175
Manden og hans overvægtige kæreste 177
Hvorfor har en kvinde lyst til en mand? 180
Hvordan skal drømme manden så være? 180
Mænd tænder gennem øjnene, kvinder gennem ørerne 182
En vild hingst ud over grønne enge 184
At kysse, så det svimler 185
Den perfekte elsker 186
Selvværd og sex hænger sammen 190
Svaghed dræber kvindens lyst til sex 193
At tage imod kærlighed er at være afhængig af sex 194
Når en mand skal have sex efter en lang pause 195
Hvorfor falder din potens? 196
Gummipik 200
Når den ikke vil op at stå 202
Hvorfor bliver mænd impotente? 203
Hvorfor mister kvinden lysten til manden? 205
Mangel på sex gør manden fed 208
Hvorfor bliver mænd fede af at blive afvist seksuelt? 209
Ti kg kærlighed mod fem kg 210
Dyrker du kun sex en gang om måneden? 212
Jeg er imod utroskab 213
Midaldrende mænd og unge piger 216
De 10 bud 219

Kapitel 7
MANDENS FORHOLD TIL VENNER 220
Mænd hæver hinandens selvværd, når de er sammen. 220
Få mænd har dybe og langvarige venskaber 222
Hvordan kan du vedligeholde en god kontakt? 225
Alle mænd kan lære at tale frit og åbent om deres tanker og følelser 227
Sætninger, der stopper en dyb samtale 227
Om at tage afsked med falske forventninger 229
Man overfører psykisk smerte og kærlighed på hinanden 231
Mænd tør ikke bede om det, de vil have fra andre 236
Skab din egen moral og etik 239
Terapi er ikke lavet til mænd 241
Brug psykoterapien 244
Mænd og kriser 246
Mænd taler ikke om at have det dårligt 249
Hvorfor taler mænd overfladisk? 250
Du er hvad du føler, mærker og tænker 251
Hvorfor mænd ikke skal åbne helt op 253
Mænd taler på de rigtige spørgsmål 255
Hvornår tager Carl-Mar afstand til en kæreste? 259

Kapitel 8
MANDEN OG HANS KOLLEGAER 261
Manden og mobning 261
Tips til hverdagskonflikter 262
Høflig opførsel skaber nærhed 263
En god kollega, sådan 264
Hvorfor roser lærerne og forældrene ikke nok? 265
Hvordan skal man formulere ros? 266
Konkret og generel ros 266
Hvorfor har man svært ved at rose andre? 270
Vi undgår at rose for at undgå nærhed 272
Hvorfor afviser kollegaer ros? 273
Angsten for at tage imod ros 277
Hvorfor overdriver nogen rosen? 278
Hvorfor er det svært at kritisere andre? 279
Hvorfor afviser man kritik? 280
Ulemper ved at tage imod kritik 281
Kritik, der opbygger selvværdet 283
Kritik, der nedbryder selvværdet 284
Hjælp kan opfattes som kritik eller omsorg 288
Når virksomheden ikke vil tage imod kollegaers kritik 289
Hvorfor skal man have ros og kritik skriftligt? 295
Livskvalitet på arbejdspladsen 300
Evaluering 302
Den moderne leder 303
Jagten på anerkendelse 305
Sådan får du en kollega til at lytte 306
Hvordan kan man hæve kollegaens energi niveau? 307
Kollegaens energi niveau er genetisk bestemt 308
Vokser dit selvværd på dit arbejde? 309
Undskyldninger skaber respekt 310
Hvordan påvirker privatlivet arbejdsindsatsen 312
Tale om andre er en nødvendighed 313
Om mandens og kvindens instinkter 314
Den gode prins og den onde heks 316
Kvindelig intuition 316

Hvorfor virksomheden anklager kollegaerne i stedet for at sige,
hvad den vil have 317

Kapitel 9
MANDENS FORHOLD: TIL BOSSEN, TIL VENNEN,
- OG ISÆR TIL KÆRESTEN 318
Forskellen på en kvinde- og mandehjerne 319
Kønnenes fem forskellige sprog 320
Manden kan kun give det, han modtager 322
Sådan vises kærlighed 323
Hvorfor er det svært at finde den rigtige kæreste? 325
Hvorfor holder forholdene ikke? 326
15 måder at give din kæreste selvtillid på 326
Jo mere kontakt, des mere overskud 327
Forlad hellere kæresten for tidligt end for sent 328
Hvorfor har jyske landmænd svært ved at få kærester? 330
Om at vænne sig til kærligheden 331
Man skal vælge sin kæreste 2 gange 332
Hvad mange mænd er opdraget til, svarer ikke til kvindens krav 333
Hvad mange kvinder er opdraget til, svarer ikke til mandens krav 334
Når manden er mæt af kærlighed 336
Hvorfor manden ofte har svært ved at trøste kvinden 338
Når mænd får afvisningsallergi 339
Jeg følte smerte ved at røre ved min kæreste 341
Om at ændre kæresten ved hjælp af ondskab 342
Når manden skal være veninde med kæresten 343
Mandens evne til at være omsorgsfuld 344
Når kvinden glemmer at give respons 347
Når mænd mangler omsorg 348
Stien til mandens omsorg 350
Hvorfor kan manden ikke stille krav til kvinden? 351
Hvorfor holder manden kvinden på afstand? 353
Mandens gode grunde til at lukke kvinden ude 355
Hvorfor taler mænd kun om sport, politik og teknik? 359
Mit råd til alle mænd 362
Forslag til samtaleregler i kærlighedsforholdet 363
Hvordan får kvinden manden til at lytte? 364
Et skænderi tager 10 gange hårdere på en mand 365
Afslør magten i skænderiet 366
Man skal være god til at skændes for at turde være åben 367
Når manden bliver såret 369
Man bliver tortur offer i et dårligt parforhold 370
Når had bliver til beskyldninger 371
Hold dig væk fra mandens computer 372
Hvorfor gider manden ikke elske med sin kæreste? 372
Hvorfor en løgn kan være nødvendig 374
Mandens frygt for at miste den smukke kvinde 377
Sådan bekæmper du jalousi 377
Vrede mænd 380
Hvorfor har manden svært ved at indrømme fejl? 384
Hvorfor bliver mænd ensomme? 384
Hvorfor nogle ikke kan være alene 385
Hvorfor bliver mænd svagere efter de er blevet gift? 386
Hvorfor er manden lukket? 387
Mandens fordele ved at være lukket 391
Hvordan kvinden åbner en mand 394
Gør noget ved din ensomhed 396
Mandens angst for at åbne sig 398
Lukkede mænd skal åbnes med psykisk smerte 399
Smertens størrelse bestemmer, hvor meget du tør elske 400
Når manden bliver voldelig 401
Kvinden kan gøre manden voldelig 402
Homoseksualitet er genetisk 404

Kapitel 10
MANDEN OG HANS KARRIERE 406
Mandens ambitioner 406
Hvorfor mænd i ledende stillinger gerne vil domineres 410
Hvorfor følelser kan skabe økonomisk gæld 410

Kapitel 11
MANDEN: KROP OG SIND 412
Mandens krop skaber begær 412
Mænd og behåring 414
Mænd og sygdom 415
Når der går hul på fortiden 416
Når man fremstiller sine problemer på en ynkelig måde 428
Giver du andre skylden, vil du blive i smerten 429
Hvorfor man er bange for at sige undskyld 430
Hvorfor bliver 10 procent af mænd alkoholikere? 431
Derfor voldtager mænd kvinder 437
Den kriminelle mand 439
Hvorfor bliver nogle psykopater? 441
Mænd med god barndom, der får psykopatiske træk 445

Kapitel 12
DEN PSYKISK STÆRKE MAND 449
Ros er vejen til energi og nærhed 449
Når manden mangler ros, afviser han krav 452
Forslag til, hvordan man giver plads til jalousi 453
Den, der ikke kan lyve, bliver egoist 454
Mandens følelsesmæssige behov 456

Kapitel 13
MÆND OG BØRN 462
Hvorfor bliver mænd fede? 462
Mandens reaktion på kvindens graviditet 466
Mænd og barsel 467
Mænd og børn 467
Profilen på den fremtidige far 469
Hvorfor bruger manden lang tid foran computeren? 471
Jeg vil giftes med far 473
Forældrenes indflydelse på pigens seksualitet 474
Den lukkede og den åbne person 475
Når du afviser kæresten 477
Sådan afviser du på en positiv måde 479
Samtaler, der lukker og samtale, der åbner 480
Manden bliver trodsig, når han føler sig domineret 482
Nedbrydning af mandens selvværd 483

Kapitel 14
ENERGI 484
Livet handler om at bytte energi 484
Forældrene stjal energien 487
Fortiden kan stjæle din energi 487
Psykiske Vampyrer 491
Energibalancerede samtaler 495
Smerten vokser, når du giver mere, end du får 498
Manden og hans hund 502
Mandens indre vildmand 503
Mandens behov for frihed 505
Frihedstrangen skaber konflikter 507
Mænd og biler 509
Mænd og våben 511
Kærlighed er at støtte manden i det,
der gør ham glad, og ikke vurdere det 511
Hvorfor mænd har paintball- og hardball kampe 512

Kapitel 15
NÅR MANDEN BLIVER GAMMEL 515
40 – 60 år 515-17
Mænds selvværd falder med alderen 517
Når manden skal skilles 521
Når manden vil have en symbiose 522

Kapitel 16
NOGLE ALMINDELIGE UBALANCER 527
Den jaloux mand 527
Mænd, der ikke gør arbejdet færdigt 528
Når man kommer for sent 529
Mænds behov er meget små 530
Mænd, der bryder aftaler 532
Kvinder tror 534
Kvinder taler 535
Barnlige mænd 536
Gulvskrubben 537

Kapitel 17
5 MÆND SKRIVER OM SIG SELV 538
Mit forhold til hestekræfter 538
Hvad er det så jeg vil lære? 541
Om at blive suget for energi 544
Jalousi – en parforholdsdræber 548
Omsorgssvigt 553
At være søn af en u-rolig single mor 558

Kapitel 18
MANDEHØRM 565
Pik er Gud 565
Kussen er Moder Jord 566
Pikkens 10 bud 572
Kunsten at slikke pik 573
Kunsten at slikke fisse 574
Morgenjern 576
Kvinder vil have omsorg, mænd vil have sex 576
Sådan kan du komme videre i dit liv 577
Manden er opdraget til at: 577
Spørgsmål om børn og unge 579
Spørgsmål om individet 581
Parforholdsspørgsmål 596
50 ting, der gør manden glad 601
25 ting, der gør manden ked af det 604
25 ting, der nedbryder mandens sevværd 605
Mandens fejl 606
Kvindens fejl 610
Kollega-spillet 614
Skolen for Personlig Udvikling 618

Comments are closed.