Den der ikke kan lyve bliver egoist

Hvis vi alle rendte rundt og var helt ærlige hele tiden, ville der komme en tredie verdenskrig inden længe. Vi mennesker kan ikke tåle at høre sandheden, som den er, men vi kan gradvis høre bidder af den og måske engang tåle at høre 90% af sandheden.
Stærke mennesker kan tåle at høre mere end svage mennesker eller menneskerm, der er i krise. Derfor må man hele tiden justere sine udtalelser i forhold til de mennesker og den situation, man står i.
Siger man tingene i kærlighed og med varme, kan man komme afsted med at sige meget. Siger man det med kynisme eller kølighed, skal man ikke sige ret meget, før det virker nedbrydende.
Får man andres mening at vide med varme og i de rigtige doser, vokser selvværdet, og man kan senere tåle større doser. Ens personlige udvikling vil gå ekstra hurtigt, hvis man får megen ros, sex og kærlighed.
At kunne lyve redder mange parforhold, venskaber og arbejdsforhold, for vi lever i et samfund, hvor der ikke er sammenhæng mellem moralens påbud og ens følelsesmæssige behov.
Jeg har kender f.eks. en kvinde, som ikke havde nok i sin mand og derfor elskede en gang om måneden med en gift mand fra en anden by. Det var hendes behov, fortalte hun mig. Skulle hun også have fortalt sin mand sandheden?
Hun elskede sin mand og sine børn og var lykkelig for at leve på den måde. Det betød livet for hende at være sammen med sin mand og sine børn, men hun kunne kun få tilfredsstillet sit seksuelle behov, hvis hun også var sammen med elskeren en gang om måneden.
Da hendes børn blev voksne og flyttede hjemmefra, blev hun gift med elskeren, som ud over det seksualle også kunne tilfredsstille nogle andre behov hos hende, end hendes mand kunne. De har nu været sammen i 8 år, og hun har ikke på noget tidspunkt røbet hemmeligheden til hverken sin eks-mand eller børnene. Og hvorfor skulle hun?
Løgne sparer mange for megen smerte og unødige kriser, og derfor lærer jeg de terapeuter, jeg uddanner, at lyve og holde igen på sandheden, fordi det er mangel på respekt for det enkelte menneske og dets følelsesmæssige ståsted at fortælle alt, hvad man ser, mener og føler.
Mennesker, der kan lyve, bliver mere blide og kærlige, fordi de får deres egne følelsesmæssige behov dækket, selv om det måske foregår på en måde, der går imod den offentlige moral og mening. Mennesker, der får deres behov dækket, har mere overskud til andre.
Man kan vælge at være meget moralsk, snerpet og meget lidt givende eller meget umoralsk, fri og givende.
Mennesker, der snyder sig selv, fordi de blindt adlyder den offentlige moral, bliver negative, bitre og egoistiske. Egoisten vil hele tiden selv være god og fejlfri, og er derfor ude af stand til at se andre mennesker og tage hensyn til dem.