Det er naturligt at være jaloux

Jalousi er en følelse på samme måde som sorg, og det er lige så naturligt at være jaloux som at være ked af det. Jeg plejer at sige, at jalousi skal være en naturlig del af en person, men den må ikke dominere hverken personen eller andre i nærheden.
Jalousi er et tegn på, at et behov ikke er bleevt dækket, eller at man ikke er god nok til at tage imod nærhed, når man får den. Hvis ens evne til at tage imod er nedsat betyder det, at man måske har lyst til at være sammen med sin kæreste døgnet rundt.
Ofte handler det om ikke at føle sig god nok, og derfor har man svært ved at acceptere, at ens kæreste accepterer en, som man er. Hvorfor vælger han eller hun ikke en anden kæreste, der ikke laver så megen vrøvl.
I en sådan situation sammenligner man sig med andre og fokuserer på alt det, de kan, og skubber ens egne evner og fortrin helt i baggrunden.
Er man jaloux skal man søge kærestens accept af, at man er jaloux, selv om det kan være svært, fordi man føler sig lille og sårbar, når man siger det. Man skal bede om at blive bekræftet på de områder, hvor man har behov for at få at vide, at man er god, dygtig, klog, ser dejlig ud og er attraktiv. Det kan være en fordel at spørge kæresten, om der er nogle områder i forholdet, hvor han eller hun er jaloux.
Bliver du jaloux på din kæreste, skal du sige det, selv om du frygter, at kæresten vil se ned på dig. Det er min oplevelse, at der sker det stik modsatte. Kæresten opfatter det som en foræring, en gave juleaften, og føler sig mere begæret og attraktiv.
Hvis du ikke får det sagt, bliver jalousien omsat til noget meget ubehageligt og svært gennemskueligt. Man begynder på en række spil, der skal få en til at føle sig ovenpå igen, og en langvarig, nedbrydende og ubrugelig magtkamp er gået i gang.
Din følelse af jalousi kan falde fra 100% til 20%, men den vil aldrig helt forsvinde, så længe du nærer stærke følelser for den anden. At give sig hen i dyb kærlighed til et andet menneske aktiverer ethvert menneskes allermest grundlæggende angst for at miste, blive afvist og forladt. Jo flere afvisninger du har oplevet i dit liv, og jo mindre kærlighed du har fået fyldt på tanken, jo mere har du at miste, og det forstærker følelsen af jalousi.
Jalousien skal ses som et positivt livstegn, der frit kan oversættes til:
"Jeg holder af dig og er bange for at miste dig. Sig at jeg er god nok."