Forelsket for alvor for første gang

Når man er sammen med en kæreste, som man synes er sød, men man ikke er forelsket i, bliver ens følelsesmæssige smerte fra fortiden ikke aktiveret i samme grad, som når man falder pladask for alvor.

En mand, der normalt havde høj potens og nød seksualiteten meget, var nu for første gang i sit liv virkelig alvorligt forelsket i en kvinde. Han var 28 år og ville gerne have børn og familieliv. Efter de havde været sammen i to måneder, blev han vred og ked af det, når hun fortalte om sin fortid, selv om han egentlig meget gerne ville vide noget om den.
Hun blev såret og lidt nervøs, når han reagerede kraftigt på hendes fortællinger, så hun holdt op med at fortælle om sin fortid. Hendes fortællinger mindede ham om, at han ikke kunne huske ret meget fra sin egen fortid. Det gjorde ham irriteret og trist. Denne konflikt gjorde dem begge lidt nervøse, og det lagde en dæmper på deres sexliv. Han måtte gå i terapi for at bearbejde de følelser, der sad som en hængelås på den kasse, der indeholdt alle hans minder om både sorgfulde, smertefulde, glædesfyldte og dejlige oplevelser.
I terapien kom der først en lang strøm af tårer i mange timer. Derefter en masse raseriudbrud, som fremkaldte en lang række mentale billeder, stemninger, følelser af svigt, negative og positive oplevelser, som stadig styrede hans liv. At han f.eks. aldrig havde haft en fornemmelse af, at han kunne stole på de voksne, men at han måtte klare sig selv. Vennerne kunne han stole på. Men hans mor kunne ikke beskytte ham mod hans far. Og hans far var ligeglad med ham.
Efter tre måneder i intensiv terapi kunne han atter lytte til hende uden at gå i affekt. Han mærkede stadig smerte og sorg, men det kunne han nu tale om, når hun var færdig med at fortælle. De to brugte mere end 100 timers samtale med hinanden i de næste par måneder, og det medførte, at deres sexliv atter tordnede mod skyerne.

Alt hvad du oplever, lagrer sig i din hjerne, i dit sind. Ofte vil en spændt sindstilstand sætte sig i kroppen som spændinger i musklerne. Er man løbende hårdt presset følelsesmæssigt, kan det med tiden gøre dele af kroppen følelsesløs eller skabe kroniske spændinger og smerter i muskler og led.
Kærlighed og gode oplevelser bliver til styrke, glæde og overskud, når du får lov til at udtrykke dig. Din krop vil føles stærk, levende og bevægelig. Negative oplevelser og i det hele taget oplevelser, der ikke bliver udtrykt eller bearbejdet, svækker dit sind og mentale forsvar. Man vil føle sig træt, energiforladt, øm, stiv eller slap i kroppen.
Kroppen spænder muskulaturen i krisesituationer for at kunne udholde konstant eller pludselig smerte. Det er helt naturligt. Men har man det dårligt eller er spændt i for lang tid, vil kroppens følsomhed nedsættes, så man er fri for at mærke, at man befinder sit i en utryg og uholdbar situation i forhold til f.eks. ens forældre, arbejde, kæreste eller ensomhed. Man kan ikke længere mærke, at man lever et liv, man har svært ved at håndtere. Et liv som man måske på mange områder har givet op over for at lave om på, så det passer bedre til ens behov.
Jeg arbejder som terapeut meget med kropsterapi, så folk kan forløse deres tilbageholdte følelser og på den måde få deres livsenergi tilbage og blive mere livlige og udtryksfulde. De bliver klare over, hvor på kroppen de har svært ved at tage imod kærlighed, og hvor de har let ved at tage imod kærlighed. Man lærer sin krop bedre at kende ved at mærke, hvor den er blød og bøjelig, og hvor led og muskler er stive. Man begynder at spørge sig selv: Hvorfor er du stiv netop dér? Hvorfor har du muskelspændinger netop dér?
Følelserne er din identitet, så jo flere forskellige følelser, du kan mærke, jo nemmere og hurtigere vil du lære flere sider af dig selv at kende. Hvis nogle følelser er forbudte for dig, f.eks. had, hævn eller liderlighed, vil du være forhindret i at finde din identitet på de områder.

I kapitel 8 er der en række kropsøvelser, der kan hjælpe til at blødgøre musklerne og løse op for spændinger i kroppen. Øvelserne er alle knyttet til seksualiteten. Arbejdet går ud på, at man placerer kroppen i stillinger, der belaster muskulaturen. Når muskulaturen har været belastet i et stykke tid, stiger blodtrykket og blodomløbet, og musklerne begynder at vibrere eller pulsere. Når musklerne har vibreret i en periode, begynder de spændinger, der er i muskulaturen at tø op, og kontakten med følelserne bliver større.

Det vigtigste for mange mennesker er, at de giver slip på håbet om, at de en dag vil få kærlighed fra det menneske, de har bundet sig til på en negativ måde.
At være negativt bundet til et andet menneske vil sige, at du bliver ved med at prøve at få noget følelsesmæssigt fra den anden, uden at det er muligt. Det er meget smertefuldt at skulle opgive håbet og tage afsked. Derfor vælger mange at blive i håbet om, at det vil blive bedre. Det gør det sjældent.
Vælger man i stedet at gå, og arbejder man med smerten ved afskeden og over alt det, man ikke har fået, vil man langt bedre kunne tømme sig for negative oplevelser og modtage kærlighed fra andre mennesker.
Til mennesker, der gerne vil i terapi, siger jeg, at formålet med terapien er at blive bevidst om, hvad man gerne vil, og hvad man ikke vil føre videre fra forhold til mennesker, man tidligere har været tæt på. Når man finder ud af, hvorfor man har været vred og ked af det i forhold til sine nærmeste, vil man i mindre omfang acceptere et lignende forhold til fremtidige kærester og andre tætte kontakter som f.eks. venner og arbejdskolleger.
Man kan ikke undgå ubevidst at føre alle sine erfaringer, negative som positive over på ens kæreste. Når du er fri af gammel kærestesorg og vrede, vil du få et dybere og tættere kærlighedsforhold.
Formålet er også at blive bevidst om, hvilken form for kærlighed man har brug for fra andre for at kunne fungere og være positiv.
Livet handler om at vide, at uden kærlighed duer helten ikke.