Den halvtørre kusse

En kvinde fortalte, at hendes vagina var mindre fugtig, end den plejede at være, og at det derfor gjorde ondt at elske. Hun og kæresten havde måttet bruge glidecreme i et halvt år.
Jeg bad hende lægge sig på en stor madras og trække vejret dybt ned i maven. Jeg lagde et jernlod på ti kilo i området ved hendes navle og bad hende lægge sin hånd på loddet og få det til at bevæge sig stadig mere op og ned, hvilket krævede, at hun trak vejret stadig kraftigere.
Efter tyve minutter begyndte hun at græde. Først kom der et par tårer, så blev hendes ansigt forkrampet, og hun græd voldsomt i tyve minutter.
Hun fortalte, at hun savnede, at hendes elskede satte sig ned og lyttede til hende. Det var længe siden, det var sket. Jeg sagde til hende, at alle mennesker begår mindst ti fejl i samværet med andre, og jeg bad hende fortælle, hvilke ti fejl hun selv begik over for sin mand, så han mistede lysten til at tale med hende i længere tid.
Hun blev tavs et stykke tid og svarede, at det måtte hun tænke over, til næste gang hun kom. Jeg bad hende spørge sin mand, om han ville lave en liste over de ti fejl, han begik over for hende i dagligdagen. Fejl som fik hende til at lukke af og tage afstand. At han f.eks. ikke lyttede koncentreret nok og ikke gav hende en tilbagemelding på, hvad han syntes.
Hun svarede, at det ville hun gerne prøve, men at hun aldrig havde følt, at han havde forstået hende. Jeg svarede, at det ville han aldrig komme til. Hun var heldig, hvis han forstod halvdelen af, hvad hun sagde.
Jeg fortalte, at jeg måske forstår 70% af, hvad kvinder siger - på det følelsesmæssige plan - selv om jeg har været pædagog i otte år, terapeut i tretten år, har boet sammen med en kvinde i seksten år og har et godt forhold til mine søstre og min mor. Det er jo kun det, man selv har prøvet, man kan forstå.