Ændring af kontakten med negative kollegaer

Mange mister lysten til at være sammen med negative kollegaer, fordi de taler for meget om deres smerter og lidelser eller om alt det negative, de synes, sker i verden.. Når man har hørt længe på negativ snak uden at have hørt noget positivt, kan man fæle sig tappet og bliver først helt sig selv dagen efter. Endnu værre bliver det, hvis de også samtidig ringer privat, og som vampyrer suger kraften ud af èn gennem telefonledningen.

En måde at stoppe det på er at gøre følgende:

1. Først bekræftelse: ” Jeg holder meget af at tale med dig og besøge dig..
2. Derefter oplysning: ” men når du taler meget om smerter og lidelser eller negative ting, bliver jeg i dårligt humør og mister lysten til at have kontakt med dig.” ( Der vil derefter som regel være dyb tavshed, mens chokbølgen breder sig som efter en atombombe og får kollegaer til at ligne en betonstatue).
3. Til sidst vejledning: ” Jeg vil meget gerne tale med dig om de mange gode tin g, der sker i livet. Gør vi det, bliver jeg gladere for at tale med dig og får mere ud af vores kontakt..”

Som opfølgning på samtalen, skal du sende et brev indeholdende en liste, der forklarer præcist, hvad det er, den anden gør, som betyder,, at du mister lysten til at være sammen med ham eller hende.
Selvom det gør ondt på de negative kollegaer at høre konsekvensen af deres opførsel, vil de som regel være lettede over at få ren besked, fremfor at du kommer med dårlige undskyldninger eller bortforklaringer, når de spørger, hvorfor du undgår dem..
Husk at negative kollegaer som regel er stærkere psykisk end de foregiver og kan tåle meget kritik, hvis den blandes med ros og bekræftelse. De bliver kun svagere af, at man afviser dem ved ikke at sige tingene lige ud. Metoden med listen kan også bruges i forhold til en partner.