Hellere forlade arbejdspladsen for tidligt end for sent

Der er ingen grund til at blive i et arbejdsforhold, der nedbryder dig, men mange vælger alligevel at blive lidt endnu, fordi det er mere trygt end at kaste sig ud i et nyt job. Min erfaring med at rådgive mennesker er, at det er en fordel, at de stopper, hvis det går meget dårligt, for hvis de er bange for at fortryde, har de mulighed for enten at tage orlov eller på anden måde få en pause. For hver gang du bliver, falder dit selvværd, og der ophober sig stadig mere smerte. Denne smerte skal bearbejdes, før du kan komme videre, da smerten ellers overføres på børn, kærester. Venner og arbejdskollegaer..

Er man f.eks. blevet to år længere, end man burde, kan det tage mange år at rette denne skade op, for det kan sammenlignes med tortur at blive i et dårligt arbejdsforhold. Det kan ofte tage et par år at hæve selvværdet til samme niveau, som det havde før skaden skete.

Mange håber på at omstændighederne ændrer sig, men har man det dårligt i mere end 6 måneder kan smerten der opstår blive så stor, at det aldrig vil blive godt igen. Mange har en drøm om fremtiden som de ikke vil give slip på, derfor bliver de, indtil smerten ved at blive er større end smerten ved at tage afsked med drømmen.

Et menneske der går, mens drømmen stadig er i live, skal bearbejde smerten ved nederlaget – men bevarer selvværdet. Man kan blive ved med at holde kontakten til kollegaerne og virksomheden, måske mødes igen senere og have et venskab for livet. Typisk vil en pause dog være tiltrængt. To kollegaer kan komme i terapi for at løse en konflikt, der kan være en god ordning for kollegaerne og virksomheden.