Hvorfor har nogen svært ved at lytte ?

En del mennesker har svært ved at lytte på grund af deres baggrund, som jeg her vil komme ind på.
Hvis dine forældre har haft svært ved at lytte, vil de tit overføre deres negative side til børnene eller omvendt, at børnene er gode til at lytte for at få mors og fars kærlighed på samme måde.
Hvis du har et savn inden i dig, vil du måske komme i kontakt med smerte og sorg, når du skal lytte. Derfor afbryder du folk, når de taler, for ikke selv at komme i kontakt med dine egne uacceptable følelser.
Hvis du skal lytte, bliver du måske usikker, fordi du ikke ved, hvad du skal sige, når andre taler om deres følelsesliv. Derfor har du mere kontrol over situationen, når du styrer samtalen med dine foredrag. Hvis du holder foredrag, lange indlæg, så stjæler du med arme og ben fra den anden og er ikke i kontakt med andre end dig selv.
Skal man være sammen i lang tid, skal det være korte indlæg og korte tilbagemeldinger, før man kommer med sit eget. Så kan man være sammen i meget lang tid, og begge bliver fyldt op, og kan gå fra samtalen ladet op med meget energi. Hvis den ene lytter og spørger for lidt, bliver den ene ladet op, og den anden bliver træt, lidt irriteret, tappet og mister lysten til at ses igen.
Den der taler meget kan være bange for tavsheden, eller tro at vedkommende har ansvaret for, at samtalen ikke er kedelig. Nogle af dem der taler for meget, har svært ved at stille spørgsmål til folks privatliv og kan derfor svært ved at bringe den anden ind i samtalen. Man er måske opdraget til, at man ikke må blande sig i andre folks privatliv, at folk selv skal komme ud med tingene.
De fleste mennesker holder meget af at blive udspurgt om deres liv, og de fleste ønsker, at man spørger tættere og dybere, end der bliver gjort. Angsten for afvisning gør, at man er for forsigtig, men så kan man jo bare spørge lidt mere bredt f.eks. hvordan går det med kærligheden. En del parforhold går i stykker, fordi den ene part har meget svært ved at lytte..