Hvorfor skal man have ros og kritik skriftlig ?

Alle mennesker har prøvet alt for mange gange at få kritik og ros på en ubehagelig måde. Alle de negative erfaringer gør det sværere at modtage kritik og ros mundtlig, fordi man ubevidst er lidt på vagt. Får man det skriftligt kan man sidde stille og roligt i sit eget tempo og læse kritikken og rosen.
Mange har brug for at læse det mange gange i løbet af et stykke tid for at kunne tage kritikken og rosen helt ind i deres følelsesmæssige system. Nogle tager det frem et par gange om året, det er en god idè, specielt hvis man har savnet ros i de sidste 3 måneder, for så kan man sidde og læse det, man fik 3 måneder tidligere. Det forstærker selvværdet at sidde og læse, hvad ens kollegaer mener om en, samt forøger ens energi niveau.
Før man afleverer den skriftlige ros og kritik, skal den gennemlæses af en trænet person, der ved, hvordan det skal se ud. Denne personaletræner omformulerer evt. teksten til en optimal information.
Jeg kan anbefale, at alle kollegaer bliver evalueret hvert år fagligt og personligt.
Man kan teste hvor gode kollegaer er til at tage imod ros.
Man indkalder dem til et møde 14 dage efter, de har fået deres evaluerings skema med måske 3 kritikpunkter og 6 rosende bemærkninger.
Man spørger kollegaen direkte ved mødet.
Kan du fortælle mig hvilke gode ting, vi sagde om dig ?
Hvis personen kun kan huske 2 af de 6 rosende bemærkninger har personen svært ved at tage imod ros, og det kan man lave om på. Man kan f.eks. bede personen om at gå hjem og kigge på skemaet igen. Næste gang skal personen kunne de 6 rosende bemærkninger uden ad. Man kan i psykoterapi finde ud af den følelsesmæssige årsag til, at man ikke kan eller vil tage imod ros fra virksomheden Det kan godt være, at man kan tage imod ros fra sine børn, kæreste og venner, men ikke fra virksomheden eller omvendt.
Finder man årsagen til at denne kollega har svært ved at tage imod ros, kan der arbejdes med det, så kollegaen bliver god til at tage imod ros til gavn for virksomheden og kollegaens selvværd. En kollega der er god til at tage imod ros bliver mere kreativ, tolerant og god til at rose andre, så energistrømmen vil stige hos de kollegaer, der omgås denne kollega.