Indirekte ros

Uanset hvor man arbejder i verden, er der en masses indirekte ros og anerkendelse til stede blandt mennesker. Den indirekte ros og anerkendelse er i form af kropssprog, tillid, ansvar, accept og kropskontakt.

Følgende eksempel:.

Et smil
Et klap på skulderen
Et kram
Et håndtryk
En svær opgave
Et ansvar for andre
Beskyttelse af hinanden
Loyalitet
Blive hjulpet uden at man beder om hjælp
Får lov til at hjælpe andre
Når jeg bliver kritiseret er det, jeg laver godt nok.
De kigger på en med respekt
De lytter til hvad man siger

Der er mange flere af den slags eksempler

Hvis man som menneske er opmærksom på al indirekte ros og anerkendelse og tager det ind, vil ens selvværd vokse hver dag. Ens kollegaer lægger ikke mærke til al den indirekte ros og anerkendelse, og kan derfor ikke bruge det til ret meget.
Man kan lære kollegaer at sanse og mærke meget mere indirekte ros og anerkendelse i dagligdagen, så energi niveauet og selvværdet vil stige til glæde for virksomheden
Øvelserne går ud på. at nedskrive hver dag hvor, hvordan og hvornår man har oplevet indirekte ros eller anerkendelse fra andre kollegaer. Man afleverer så sine nedskrevne notater til en trænet person. Denne trænede person og kollegaen taler så om det, man har lagt mærke til og ikke lagt mærke til. Det man ikke har lagt mærke til, skal man prøve at sanse og mærke mere i dagligdagen og møde den trænede person igen en måned efter. Denne øvelse er speciel vigtig for kollegaer, der har ansvaret for andre kollegaer, idet disse kollegaer vil udvikle en større forståelse af deres egne og andre kollegaers følelsesmæssige liv og dermed skabe harmoni og tryghed i gruppen.