Jo mere kontakt jo mere overskud

Forestil dig, at dine følelsesmæssige behov er en række med 100 forskellige drikkeglas.
Glassene har etiketter, hvorpå der står kærtegn, leg, kys, elske, mad, nye udfordringer, fester, se film, sove, ros, kritik, penge, spænding, gøre noget nyt, nye tanker, gråd, latter, skælde ud, være vred, liderlighed, hævntørst, føle ondskab, flippe ud, være på tværs, være plat, ulækker, bøvse, prutte osv.
Alle mennesker har disse behov eller endnu flere, og man har den optimale drifkraft, hvis man jævnligt fylder lidt i alle glassene .Børn fylder jævnligt i alle glassene, og det er hemmeligheden bag børns optimisme, energi, nysgerrighed og begejstring for livet.
Når vi er børn, kan vi meget tydeligt mærke alle vores behov og går automatisk i gang med at kæmpe for at få dem opfyldt. Desværre bliver børn i skolen, af forældre og andre opdraget til, at der er en lang række behov, som det ikke er okay at have, når man bliver voksen.
Et menneske har de samme behov gennem hele livet, og de behov, du har som barn, har du også som voksen, f.eks. dit behov for at lege for legens skyld, uden at det har et formål eller gavner andre. Når man leger bliver man fyldt op med energi, som kan bruges f.eks. til pligter.
Hvis et menneske har et behov, der ikke bliver opfyldt, bliver man ked af det og skal bruge energi på at bearbejde sin sorg, samtidig med at man bliver snydt for det overskud, man ville have fået, hvis behovet blev dækket..
Det kan være meget svært at acceptere, at man har de behov, man har, fordi det betyder, at man skal forklare det overfor sine nærmeste. At kæmpe for at få tilfredsstillet sine behov kan indebære ubehag og situationer, hvor der kræves mod og et naturligt forhold til dybe følelser.
F.eks. kan det være provokerende for mange at mærke hvad de dagligt har brug for og derfor må bede om f.eks. kærtegn og elskov eller samtale om følelser og tanker.
Man har de behov, man har, og prøver man at skære ned på behovene, fordi man vil kunne undvære dem kommer regningen i form af tristhed, negativitet, brok over småting og flugt ind i andre lidelser.
Mennesker med de samme behov skal søge hinanden for at blive fyldt op, f.eks. at to elskende har samme behov for sex og samtale, at venner har samme behov fora t være sammen.
Hvis man undværer for mange behov i lang tid, kommer depressioner, angst, misbrug og kriminalitet.