Man skal være god til at diskutere for at turde være åben

Jo mere du fortæller om dig selv og dit følelsesliv, jo mere sårbar bliver du, og jo mere kan du blive styret og manipuleret med af kollegaen.- og det er frygtindgydende. Vi har alle på et tidspunkt i vores liv oplevet intime oplysninger blive brugt imod os, og derfor holder nogen op med at fortælle om deres indre liv.
Hvis man har fortalt en masse, og det bliver brugt imod en, uden at man kan forsvare sig imod det eller stoppe den anden, er det yderst smertefuldt og farligt for ens selvværd.
Først skal man lære at forsvare sig selv, gå til modangreb, kunne stoppe den anden, styre den anden og manipulere den anden. Dernæst kan man så åbne sig, for hvis det bliver misbrugt – hvilket det gør på et eller andet tidspunkt – så kan man reagere sundt.
Det svarer til, at man er ekspert i karate og går på værtshus. Man kan roligt og stille sidde og drikke sin øl, og ” de kan bare lige prøve på noget”. Den følelse skal man have, når man åbner sig.
Udover at kunne forsvare sig selv og åbne sig, skal man også kunne forklare den anden part på en konstruktiv måde, hvad den anden kan gøre, og sige. Det er for nemt at brokke sig og beklage sig og meget mere voksent at komme med gode, konkrete forslag til ordvalg i aftaler og regler indefor samtalen, når der er en konflikt.