Undskyldninger skaber respekt

Alle kollegaer laver fejl både faglige og personlige, Alt for mange kollegaer siger ikke undskyld, men kommer med bortforklaringer eller giver halve undskyldninger eller går til modangreb.. Hellere sige undskyld en gang for meget end en gang for lidt.
Hvis en person kommer til mig og fortæller mig, at jeg har såret denne person for et år siden, så vil jeg give personen en undskyldning, selvom jeg ikke kan huske situationen. Man kommer ofte til at såre, skuffe, irritere folk uden selv at vide det, specielt hvis man omgås flere tusinde forskellige mennesker i samme periode.
Hvis nogen har følt sig trådt på eller lignende skal de have en undskyldning, uanset om man er enig eller forstår det. Der er kun ulemper med at være nærig med undskyldninger.
Undskyld betyder bare, at man ikke ønsker at gøre den anden ked af det, skuffe, irritere eller lignende.
Vil man ikke sige undskyld, så vil folk tage afstand fra en, miste lidt respekt, holde op med at fortælle fortrolige ting om dem selv, miste lysten til samarbejde, lukke en ude, finde fejl ved en m.m.
Forældre har især svært ved at sige undskyld til deres børn, ledere og chefer siger heller ikke undskyld tit nok til deres ansatte..
Man kan sige undskyld på mange måder, f.eks.

- Det er jeg ked af
- Det skal ikke ske igen
- Det må du undskylde
- Det er taget til efterretning
- Hvad kan jeg gøre for at gøre det godt igen
- Give et kram
- Give en gave
- Det skal jeg nok huske

Mange, der ikke kan huske at sige undskyld gør det ikke, fordi de føler sig mindre og bliver bange for konsekvensen af at sige undskyld. Mange har negative erfaringer med at sige undskyld og er blevet straffet alt for hårdt, når de har indrømmet en fejl og har sagt undskyld, f.eks. at de har skulle høre for det i 3 måneder efter. De mennesker der har svært ved at tilgive andre, når de begår fejl, er mennesker der også har svært ved at tilgive sig selv, når de selv laver fejl. Når man har et godt liv og er god til at kommunikere tilgiver man folk hurtigt.
Folk der har svært ved at tale om følelser eller tale om det, der er gået galt har også svært ved at tilgive, fordi følelserne bliver inde i personen. Tilgivelsen kommer ikke, før følelserne er kommet ud ved at man har talt om hændelsen. Man må gå ud fra, at alle er uskyldige og uvidende om mange af menneskets følelser.