Når du afviser din kæreste

I begyndelsen af et kærlighedsforhold er begge parter meget kærlige og giver hinanden mange kærtegn og bekræftelser på tusindvis af måder. På et tidspunkt bliver den ene af en eller anden grund ked af det, vred eller er træt og kan derfor ikke længere tage imod kærtegn.
Når man har det sådan, kommer man oftest til at afvise på en måde, som gør modtagen såret og skuffet. Afvisningerne kommer sjældent kun fra den ene, men fra begge sider, uden at der bliver tænkt over det, talt om det, eller at det på anden måde kommer ud.
Forskellige spil begynder at opstå. Hvem er stærkest? Hvem kan hold afstanden og den kolde krig ud længst? Begge bliver usamarbejdsvillige og straffer hinanden på forskellige måder.

Her kommer 13 eksempler på uhensigtmæssige afvisninger i kærlighedsforhold. Se efter om du bliver afvist af din kæreste, eller om du selv afviser på en af følgende uheldige måder.

De 13 mest almindelige afvisninger

1. Ikke at lytte

2. Ikke at svare

3. At afbryde

4. Ikke at acceptere den andens opfattelse

5. At skifte til nyt emne uden at afslutte det første

6. At undlade at stille uddybende spørgsmål

7. At udtrykke hvad den anden mener uden at være bedt om det

8. At ryste på hovedet og være utålmodig mens den anden taler

9. At belære og tale ned til den anden

10. At være negativ overfor den andens personlige interesser

11. At tale den andens sætninger færdige

12. At sige nej uden forklaring

13. At gå fra samtalen uden forklaring

Hvis du ofte oplever en eller flere af de ovenstående afvisninger fra din kæreste, bør du gøre din kæreste opmærksom på det, når I taler sammen. Sig f.eks., "Du afbryder mig" og fortsæt med det, du var i færd med at fortælle.
Hvis din kæreste ikke ændrer sin adfærd, men bliver ved med at afbryde, kan du gøre det samme mod din kæreste, som kæresten gør mod dig. Afbryd hver gang han eller hun begynder at sige noget, så personen må sluge sin egen medicin. Det hjælper som regel.
Hvis den anden ikke lytter, når du fortæller, skal du blot tie et øjeblik, og når kæresten kigger, er opmærksomheden atter fanget, og så kan du fortsætte. Men vær opmærksom på, at det er for meget forlangt, at den anden hele tiden skal have øjenkontakt med dig, mens du taler. Ofte har kvinder lettere ved øjenkontakt under samtale end mænd, og en mand kan sagens være interesseret uden at kigge kvinden intenst i øjnene.

Hvis du ønsker, at din kæreste skal fortsætte med at give dig kærtegn, være åben og samarbejdsvillig, er det meget vigtigt, at din opførsel er i orden. Kommer din kæreste f.eks. og vil give dig kærtegn, og du af en eller anden årsag ikke kan modtage kærtegnene lige nu, skal du gøre følgende.

Sådan afviser du på en positiv måde

Ros og anerkend din kærestes initiativ. Sig f.eks., "Jeg er glad for dine kærtegn, men lige nu er jeg træt. Men jeg vil selv tage initiativ til kærtegn lidt senere, når jeg har lyst."

Det er min erfaring, at mænd har særligt svært ved at bearbejde afvisninger fra kæresten, og derfor er det vigtigt, at kvinden selv kommer igen, så han ikke risikerer at blive afvist, når han næste gang har modet til at være aktiv.
Hvis hun straks, helt konkret og uden bebrejdelser forklarer, hvorfor hun ikke har lyst til hans kærtegn lige nu, kan han bearbejde afvisningen på kort tid. Hvis hun ikke kan tale om det, kan det tage ham uger og måneder at få en afvisning ud af systemet.
De færreste mænd vil fortælle, at de føler sig afvist, fordi de er opdraget til at holde masken. I stedet vil han trække sig væk fra kvinden, arbejde meget, komme senere hjem, se meget tv og være følelsesmæssigt fjern. Hvis man gerne vil ungå dette, skal man sørge for følgende.

1. Afvise på en blød og støttende måde med klar forklaring

2. Acceptere hans interesser

3. Beundre hans gode sider

4. Ikke sige noget negativt om ham i andres nærvær

Det vil også hjælpe gevaldigt på stemningen, hvis kvinden fortæller manden, hvad hun ønsker af ham, så han ikke skal gætte sig til det meste. Sig til ham, at hans skal...

1. Lytte uden at komme med forslag før han bliver bedt om det

2. Komme med gaver

3. Være hjælpsom

4. Kærtegner dig uden at ville have sex

5. Rose dig for dit udseende

6. Være en aktiv far

Som i meget andet af det, jeg skriver, tildeler jeg manden og kvinden de roller, jeg i mit arbejde oftest oplever, at de befinder sig i. Det betyder, at du sagtens kan leve i et forhold, hvor rollefordelingen er helt eller delvist anderledes.

Samtale der lukker og samtale der åbner
Her kommer nogle flere eksempler på, hvordan man ødelægger en dyb samtale, og hvad man kan gøre for at gennemføre nøjagtig den samme samtale på en hensigtsmæssig måde.

Eksempel 1
En mand og en kvinde sidder på terassen og nyder morgenkaffen. Naboens hund begynder at gø.

Samtale der lukker

Manden: "Den hund skulle skydes."
Kvinden: "Det kan du da ikke mene, hvor er du aggressiv."

Manden lukker af, fordi kvinden angriber hans meninger og følelser. Han læser videre i sin avis eller går et andet sted hen, og samtalen er slut.

Samtale der åbner

Manden: "Den hund skulle skydes."
Kvinden: "Jeg tror, den skulle ud at gå en tur."

Kvinden accepterer mandens mening og følelser uden at gå til angreb.

Eksempel 2
En mand og en kvinde sidder i deres stue og nyder aftenkaffen. Der kommer et indslag i tv om et blodigt opgør mellem indvandrere.

Samtale der lukker

Manden: "Alle voldelige og kriminelle indvandere skulle sendes hjem."

Kvinden: "Det var en racistisk bemærkning. Hvor er du primitiv."

Manden lukker af og bliver fjern, og samtalen er slut. Kvinden kan ikke forstå, at da hun 5 minutter senere vil have manden til at tage stilling til noget andet, er han mut og kort for hovedet.

Samtale der åbner

Manden: "Alle voldelige og kriminelle indvandrere skulle sendes hjem."

Kvinden: "Jeg tror, de skulle i behandling, så de kunne forstå, hvorfor de er voldelige."

Manden: "Det er en mulighed, men jeg tror ikke det hjælper."

Der er gensidig respekt mellem mand og kvinde, og på den måde kan de udveksle tanker og idéer i flere timer.
Når man føler sig accepteret, tænker man meget mere over, hvad den anden har sagt og bliver mere påvirket af den andens mening. Når ens egen mening og ens følelser bliver angrebet, bliver man irriteret, og denne vrede står i vejen for at lære noget af det, den anden siger.