Når fortiden blander sig i samlejet

Ekskæresten der blev ved at dukke op

En kvinde fortalte mig, at hun blev irriteret over at se sin forrige kæreste for sig, hver gang hun var sammen med sin kæreste seksuelt. Når hun så ekskæresten for sig, mistede hun ophidselsen i samlejet og lukkede af for sin ny kæreste seksuelt. Hun kunne ikke forstå, at den gamle kæreste blev ved at dukke op, når det var to år siden, de var gået fra hinanden.
Jeg bad kvinden om at sidde på madrassen foran mig og tage bind for øjnene. Jeg holdt hende i hånden og bad hende forestille sig, at jeg var hendes ekskæreste, og at hun skulle tale direkte til ham.
Jeg bad hende starte med at tale om, hvordan de mødte hinanden, og hvordan det var i begyndelsen for til sidst ende med at fortælle om slutningen på forholdet.
Kvinden fortalte om de pragtfulde og dejlige rejser, hun og ekskæresten havde været på sammen, og så begyndte hun at græde meget voldsomt. Hun græd i næsten et kvarter.
Vi holdt en pause, så hun kunne drikke vand og pudse næse. Vi fortsatte i to timer, hvor hun fortalte om skuffelser, vrede, glæde, smerte, ja, alt det man oplever, hvis man er sammen i mange år.
Undervejs begyndte hun at spænde musklerne i armene. Hun sagde, at hun var meget vred. Vi rejste os op, og jeg bad hende om at prøve at skubbe mig væk. Hun havde stadig lukkede øjne, og jeg skulle være en slags fjende, der gav hende tilpas modstand. Jeg spillede hendes eksmand og sagde nogle af de ting til hende, som hun under afskedstalen havde fortalt gjorde hende ked af det og vred.
Hun begyndte nu at råbe, skrige og skælde ud. Hun råbte: "Jeg hader dig. Din lort. Dit skvat. Jeg hader dig.”
Jeg provokerede hende yderligere, og så fik hun lyst til at slå. Jeg gav hende et par boksehandsker på og tog selv et par på. Hun måtte så slå på mig, alt hvad hun kunne, og jeg måtte kun forsvare mig. Hun tæskede løs på mig i ti minutter. Til sidst var hun udmattet. Men hendes øjne var helt klare.
Vi satte os ned igen. Hun fortalte om de fejl, hun havde begået over for ekskæresten. Og om de fejl han havde begået over for hende. Jeg bad hende om at skrive dem ned. Ti af hendes egne fejl, og ti af hans.

Jeg fortalte hende, at jeg mener, at hvis man ikke indrømmer sine egne fejl, kan det forhindre en i at komme helt ud af det forrige forhold. Fordi det at give andre skylden forhindrer en i at komme af med ens egne følelser, og derfor dukker følelserne op under samleje med den ny kæreste.
Vil man omvendt ikke se den andens fejl, giver man sig selv skylden, nedbryder selvværdet, føler sig meget dum og dømmer sig selv for hårdt. Med det resultat, at man bliver depressiv.
Man bliver ikke en bedre kærste af at give sig selv skylden. Man bliver derimod en dårlig og energiforladt kæreste, som suger den næste kæreste for energi og vil have megen støtte for at komme op igen oven på alle ens selvbebrejdelser.