Unges seksuelle udvikling

Jo mere de unge kysser hinanden, sover sammen, er sammen, er kærester og venner, jo bedre. Bortset fra det samvær de har krav på fra deres forældre.
De unge er mindre sammen med deres forældre end nogensinde, blandt andet fordi de voksne har det dårligere følelsesmæssigt end nogensinde. De stigende krav, som kvinden med rette er begyndt at stille til manden om psykisk nærvær, betyder at i syv ud af ti forhold går kvinden fra manden.
Hvad angår økonomi, lægebistand, sygdomsbekæmpelse, gode boliger og tekniske hjælpemidler er vi nået langt. Men et punkt er forsømt. Den følelsesmæssige kontakt mellem mennesker. Her er vi er langt bagud.
Samværet finder man foran tv-apparatet, men tv-mediet er overfladisk. Tv kunne bruges til at komme i dybden med, hvorfor danskerne er så bange for stærke og dybe følelser og hvordan vi kan lære at håndtere dem. Problemet er, at journalister selv er bange for nærvær og dybe, stærke følelser. Derfor kan de ikke lave programmerne. Man skal sætte rutinerede psykoterapeuter og journalister sammen.
De unge vil hellere være sammen med deres kammerater end deres forældre, fordi forældrene ikke kan eller vil tale dybt med dem om deres inderste følelser. De unge siger til mig, at hvis de begynder at tale følelser med deres forældre, begår forældrene følgende fejl. De siger:

Det er nok din egen skyld
Du kunne bare have tænkt dig om
Det må du ikke
Du skal tale dig ud af problemerne
Sådan kan man ikke sige til andre
Det kender jeg også

Forældrene har det med at holde foredrag. De har svært ved at tale om deres egen barndom, og de har det med at tale til deres børn som til en dukke og ikke til et barn. De prædiker forbud, påbud og pligter. Når de unge er kede af det, afbryder forældrene og siger, at det går nok over. Du skal ikke være sur. Du skal ikke være vred eller ked af det, for det er forbudt. Man skal være glad og smile. Man skal være flittig, for så bliver far og mor glade.
Når man er sammen med sine venner, kan man være sur, glad, ked af det, vred, skør, plat, sjov og doven. Man skal ikke spille en rolle, men man kan bare slappe af og føle det, man føler og sige det, man mener. Man kan være ærlig og åben sammen med sine venner. Det giver overskud og energi til at klare skolen. Er man for meget sammen med sine forældre, bliver man tappet for energi, fordi man skal spille en rolle som tilfreds, nem og aldrig til besvær. Samvær med vennerne er meget vigtig for den seksuelle udvikling og ens udvikling til far, mor, kæreste og ven. De unge, der ikke har oplevet det, har svært ved at skabe dybe venskaber og kærlighedsforhold senere i livet.