Vold blandt unge

En del unge som bliver udsat for ydmygelser, for meget kritik, for lidt ros, for mange afvisninger, for lidt samværd med forældre på de unges præmisser kan reagere med at blive voldelige i en periode. Mange af de voldelige unge kommer fra pæne hjem, men hvor forældrene ikke er særlig interesserede i deres børn. En del forældre får børn uden at ønske det nok. De er 30 år, det skal være nu, moderen presser på, forældre og venner presser på. De får børn, før de selv ønsker det helt .Børnene er søde, man kommer til at elske dem, men man har meget travlt med alt muligt andet, som er mere spændende. Man undskylder det med, at man skal tage overarbejde for at betale regningerne eller man skal gøre rent over alt, der skal være meget rent, hvis en nabo eller familiemedlem pludselig dukker op.
Det er vigtigtigere at gøre rent og tage overarbejde end at være sammen med sine børn. Lad os antage det er en undskyldning for at undgå børnene for at lave noget, der er sjovere.
Hvorfor er det ikke sjovt at være sammen med børnene ?
Børn er meget åbne og direkte, og det kan være meget ubehageligt at komme i kontakt med, at man ikke selv kan være spontan og vise glæde helt uhæmmet og det minder en om, at det liv man har er for kedeligt, tamt og mangler glæde, og det gør ondt. Jeg må hellere lave årsregnskab. Eller når børnene spørger mor, hvorfor kysser du ikke far mere ? Av, jeg må hellere ordne vasketøjet. Hvis man har travlt og er meget optaget, behøver man ikke tage stilling til sine følelsesmæssige problemer, være hæmmet, mangle kærlighed. Man behøver ikke mærke den tristhed over det, man føler sig snydt for, når man ikke er sammen med børnene på den intime måde. Man kan være sammen med børnene omkring noget praktisk, hvor man har travlt.
En del drenge og piger der er kede af det, laver det at de er kede af det om til aggression mod andre mennesker. Hvis du kan forestille dig at alle mennesker har en følelsesbeholder, som er forskellig af størrelse fra menneske til menneske, og når den beholder er fyldt kan det skabe overreaktioner. De fleste mennesker har fået lov til derhjemme at komme af med deres følelser til deres forældre eller søskende, ja, hunden kan også få et spark. Hvis man så i en længere periode har holdt igen på stærke følelser og bare prøver at glemme det hele, så kan det blive farligt.
Mange mennesker der begår vold mod deres børn er tit på grund af små fejl barnet begår, som får bægeret til at flyde over.
Parforholdet går dårligt, arbejdet går ikke godt, og man er ked af det inden i.

Når man spørger personen hvordan går det, går det fint. Det svar kan man få fra sin bedste ven og 3 uger efter er de skilt.
De unge er hårdt presset i dag, så derfor er det vigtigt, at de unge jævnligt får talt ud og tømt deres indre følelsesbeholder, så de ikke overreagerer i pressede situationer. Jeg har haft mange voldelige personer i terapi lige fra 12 til 70 år gamle,. De har alle samme problem, at de ikke har lært at komme af med de følelser, som vi alle oplever og mange af os har lært at tale om og afreagere ved hjælp af kampsport, krigslege, kamp med svær og skjold, computerspil, se voldsfilm, eller skændes med nogle man ikke er bange for, skabe konflikter for at komme af med aggressionen. Hvis man er vred på sin far, kan man provokere pædagog eller skolelærer for at skabe en situation hvor man kan få lov til at skændes med en voksen, som ikke er så farlig som ens far. Man kan mobbe nogle andre elever, hvis man er vred på skolelæreren. Hvis man er ked af det og svaner sine forældres opmærksomhed, kan man lave hærværk på bygninger, grafitti.
Andre unge vender vreden indad og bliver computernørder, bliver indelukket, ser meget TV, læser lektier overdrevent, holder sig for sig selv, og det har også store omkostninger som fører til psykiske lidelser senere i livet, hvis der bliver kastet for meget sorg og vrede indad mod sig selv, det stresser systemet. Man får store skyldfølelser og går og banker sig selv oven i hovedet mange år efter, man har holdt en vrede tilbage og vender den imod sig selv. Denne tilstand kan blive så belastende for kroppen, at man skaber psykiske lidelser, lever i en eventyrverden, får hovedpine, mavebesvær og andre mere alvorlige symptomer, hvis det fortsætter i for lang tid. 9 ud af 10 unge der udøver vold mod andre er meget kede af det inden i og kan ikke komme af med den sorg af naturlig vej, ved at græde f.eks. ved at græde under dynen uden nogen opdager det.
En dreng på 16 år som aldrig havde været voldelig kom ud for en række oplevelser samtidig med at hver gang han forsøgte at sige sin mening til sine forældre blev han afvist, hvis de var uenige med ham. Hans indre følelses-beholder var næsten fyldt og nu gik kæresten fra ham og følelsesbehol-deren blev overfyldt. Han kom gående ned ad gaden og ved et uheld kom en anden dreng til at støde ind i ham. Nu kom al vreden op omkring hans forældre og sorgen over at miste kæresten. Han tævede løs på den uskyldige dreng på hans egen alder der kom på sygehuset og han selv fik 30 dage for vold.

Da voldsmanden sad inde fik han ikke terapi for at hjælpe ham af med den bunke følelser som ikke var kommet ud endnu, men fik flere ydmygelser af andre medfanger og personale.
Da han kom ud fortsatte volden. Han kom i kroppsyke terapi hos mig, hvor han græd i ca. 5 timer og afreagerede med boksehandsker på en sandsæk Når han slog på sandsækken bad jeg ham om at se sin far foran sig or råbe og skrige alt det til ham, som han havde holdt tilbage gennem de mange år..Han slog samtidigt på sandsækken som hang i loftet. I starten følte han sig lidt fjollet og til grin, man kan da ikke stå og skælde en sandsæk ud. Jeg sagde, jeg kan godt forstå, du synes det lyder åndssvagt, men det har hjulpet mig meget, og jeg bruger den jævnligt, når jeg er vred på nogen, der ikke vil have min vrede. En gang mødte jeg en politibetjent, der stoppede mig i min bil. Normalt er politibetjente flinke imod mig. Denne politibetjent havde en dårlig dag, måske var han lige blevet skilt. Han var meget ubehagelig, men jeg ville ikke have en bøde, så jeg beherskede mig. Da jeg kom hjem fik sandsækken tæv, og jeg havde det godt. Jeg forestillede mig, at sandsækken var politibetjenten. Min klient grinede og gik derefter ind i øvelsen. Efter et år holdt han op med at være voldelig.